Ve čtvrtek 24. března 2022, měsíc od zahájení útoku vojsk Ruské federace na Ukrajinu, uspořádala Vysoká škola hotelová a ekonomická (VŠHE) ve spolupráci se Studentským senátem a studenty VŠHE gastronomickou akci Ukrajinská kuchyně. Výtěžek z prodeje jídel a nápojů ve výši 25 000 Kč daruje VŠHE nestátní neziskové organizaci Člověk v tísni na podporu Ukrajiny v době válečného konfliktu.

Iniciativa uspořádání kulinářské akce s kulturními vystoupeními vznikla na setkání akademické obce 3. března 2022, na kterém mimo jiné zaznělo stanovisko vedení vysoké školy z úst rektora VŠHE Ing. Martina Petříčka, Ph.D.: „Vedení VŠHE odsuzuje jakékoliv projevy násilí a je velmi znepokojeno nepříznivou situací na Ukrajině a je připraveno nabídnout pomocnou ruku a podílet se na dodržování základních principů svobodného přístupu ke vzdělání a hájit další akademická práva a svobody. Pevně věříme v brzké ukončení nepříznivé situace a nastolení míru.“

Na organizaci akce se podíleli členové Studentského senátu VŠHE pod vedením předsedkyně Bc. Zuzany Nešetřilové, studenti vysoké školy a členové katedry hotelnictví. Prezentovány byly tradiční ukrajinské pokrmy – boršč s pampušky, golubci s rýží, kotleta po kyjevsku, bramborové varenyky, jablečné syrníky a uzvar, ukrajinský kompot ze sušeného ovoce. Program byl doplněn o kulturní vystoupení ukrajinské zpěvačky a folklórního souboru Džerelo. Prezentovány byly ukrajinské šaty s příběhem umělkyně Jatruševy Ludmyly Hermogenivny.

K bezproblémovému průběhu akce přispěly i tři ukrajinské studentky VŠHE Kateryna Kosolapova, Nataliia Marhita a Karina Zaitseva.

Uspořádáním kulinářské akce vyjádřila VŠHE plnou solidaritu s ukrajinským lidem.

Ing. Petr Studnička, PhD.
vedoucí katedry hotelnictví
pověřený vedením katedry cestovního ruchu
Vysoká škola hotelová a ekonomická
studnicka@vsh.cz, 728 412 808